
Condensvorming op ramen komt vaak voor, vooral in het voor- en najaar. Afhankelijk van het type glas kan de condens zich aan de binnen- of buitenkant van het raam vormen. Dit fenomeen roept bij veel mensen vragen op. Is het schadelijk voor je ramen? Wat kun je eraan doen? In deze blog leggen we uit wat condensvorming precies is, waarom het gebeurt en wat je kunt doen om het te verminderen.
Wat is condensvorming?
Condens ontstaat wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met een kouder oppervlak, zoals een raam. De warme lucht koelt snel af en kan het vocht niet langer vasthouden, waardoor dit op het glas condenseert. Dit zie je vaak als een nevel of waterdruppels op je ramen.
Condens aan de binnenkant van je ramen
Wanneer condens zich aan de binnenkant van je ramen vormt, duidt dit op een hoge luchtvochtigheid binnenshuis. Dit komt vaak voor in ruimtes zoals keukens, badkamers en slaapkamers. Hier zijn een paar veelvoorkomende oorzaken van condens aan de binnenkant:
- Slechte ventilatie: Hierdoor wordt de luchtvochtigheid in de ruimte te hoog. Als vochtige lucht niet goed kan ontsnappen, zal het zich op ramen afzetten.
- Mindere isolatie: Bij enkel glas of slecht geïsoleerde ramen ontstaat er sneller condens aan de binnenzijde.
Wat kun je doen?
- Ventilatie: Houd je huis goed geventileerd door de ventilatieroosters regelmatig open te zetten. Zelfregulerende ventilatieroosters kunnen hierbij helpen, omdat ze automatisch open en dicht gaan door winddruk.
- Verwarming: Zorg ervoor dat binnenshuis goed wordt verwarmd, zodat de lucht in de ruimte droger wordt.
- Isolatieglas: Overweeg om het glas te vervangen naar minimaal HR++ glas. Dit glas is beter geïsoleerd en vermindert de kans op condensvorming aan de binnenkant. Lees hier meer over isolatieglas.
Condens aan de buitenkant van je ramen
Condens aan de buitenkant van je ramen komt vaak voor bij goed geïsoleerd glas, zoals HR++ of HR+++ glas. Hoewel het misschien vreemd lijkt, is dit juist een teken dat je ramen effectief isoleren. De isolerende werking van het glas zorgt ervoor dat warmte van binnen niet naar buiten ontsnapt, waardoor de buitenkant van het glas ’s nachts of in de vroege ochtend kouder blijft dan de buitenlucht. Dit veroorzaakt condensvorming aan de buitenkant, vooral wanneer de luchtvochtigheid hoog is.
Wat kun je doen?
In de meeste gevallen is condens aan de buitenkant geen reden tot zorg en zal het vanzelf verdwijnen zodra de luchtvochtigheid verlaagt. Het is juist een teken dat je ramen goed isoleren!
Condens tussen dubbel glas
Als je condens ziet tussen de glasplaten van dubbel glas, is dat helaas een ander verhaal. Dit duidt op een lek in de afdichting van het glas, waarbij luchtvochtigheid in het glas zit. In dit geval moet je de ruit laten repareren, omdat de isolatiewaarde verdwenen is. Bij Clarixy kun je eenvoudig deze schade online melden of bellen naar (0800) 0 207 207. Wij staan klaar om je te helpen met een snelle en vakkundige reparatie.
Lees hier alles over lek dubbelglas.
Hoe voorkom je condensvorming op je ramen?
- Verbeter de ventilatie: Installeer ventilatieroosters of gebruik een mechanische ventilatieoplossing om vochtige lucht effectief af te voeren.
- Controleer isolatie: Zorg voor een goed geïsoleerde woning om temperatuurverschillen te minimaliseren.
- Luchtvochtigheid beheren.
Let op: Verluchten is niet hetzelfde als ventileren. Door tijdelijk ramen en deuren open te zetten, verlucht je een ruimte, maar dit is vaak niet genoeg om vochtproblemen blijvend op te lossen. Ventileren is een betere aanpak, waarbij de lucht continu wordt gecirculeerd. Dit zorgt voor een gezonde luchtvochtigheid en voorkomt beslagen ramen.
Conclusie
Beslagen ramen zijn vaak onschuldig, maar kunnen ook een teken zijn dat je woning baat heeft bij betere ventilatie of isolatie. Wanneer je condens aan de binnenkant van je ramen ziet, is het slim om de luchtvochtigheid in je huis te verlagen en je woning beter te isoleren. Zie je condens aan de buitenkant? Dan is dat juist een positief teken van goede isolatie! Maar als je condens tussen de glaslagen opmerkt, dan is het tijd om in actie te komen en contact op te nemen met Clarixy. Wij helpen je graag verder!