Inschrijven nieuwsbrief

Fabels en feiten over glas

Nieuws
Glas
Fabels en feiten over glas

Glas is overal om ons heen: van ramen en deuren tot glazen meubels en decoratie items. Het is een veelgebruikt materiaal dat we vaak vanzelfsprekend vinden. Maar wat weet je eigenlijk écht over glas? Tijd om enkele veelvoorkomende fabels en feiten te onderscheiden!

1. Glas wordt gemaakt van zand 

Feit: Dat klopt, maar er worden ook andere stoffen toegevoegd om de gewenste eigenschappen van glas te bereiken. Glas begint met zand, of beter gezegd: de siliciumdioxide (SiO2) in zand. Zand smelt echter pas bij temperaturen boven de 1700 graden Celsius. Om het smeltpunt te verlagen, wordt natriumcarbonaat (soda) of magnesium toegevoegd. Dit verlaagt het smeltpunt naar ongeveer 1000 graden Celsius. Kalk wordt toegevoegd om het glas harder en duurzamer te maken. Afhankelijk van de gewenste eigenschappen kunnen ook andere stoffen worden toegevoegd, waardoor verschillende soorten glas ontstaan.

2. Glas is een vaste stof 

Feit: Dit lijkt logisch, maar glas is een fascinerend materiaal. Onder een microscoop zie je dat de moleculen in glas chaotisch en zonder kristalstructuur zijn gerangschikt. In plaats van een traditionele vaste stof, wordt glas beschouwd als een amorfe stof of een ‘supergekoelde vloeistof’. Hoewel het stevig aanvoelt, bevindt het zich op moleculair niveau tussen vast en vloeibaar.

 3. Glas is een modern product 

Feit: Glas heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot rond 3500 voor Christus, toen culturen in Mesopotamië (huidig Irak, Syrië en Egypte) al glas maakten. Dit glas was meestal niet doorzichtig. Het was pas in de 16e eeuw dat transparante ramen opkwamen die lijken op wat we nu kennen. Doorzichtige, vlakke ramen zonder onzuiverheden zoals we die tegenwoordig zien, werden echter pas mogelijk met de uitvinding van floatglas in de jaren ’50.

4. Glas blokkeert schadelijke zonnestralen

Feit: Glas biedt wel enige bescherming, maar het is niet volledig effectief. Glas blokkeert UVB-stralen, maar laat ongeveer 50% van de UVA-stralen door. UVA-stralen kunnen tot huidveroudering leiden, UVB-stralen tot verbranding van de huid. Aangezien natuurlijk zonlicht voor 95% uit UVA-stralen bestaat, kan je huid dus ook door glas beschadigd raken door langdurige blootstelling. Er zijn echter speciale coatings en folies beschikbaar die zowel UVA- als UVB-stralen kunnen blokkeren.

5. Dubbel of triple glas biedt voordelen in zowel de winter als de zomer

Feit: Dubbel en triple glas zorgen ervoor dat de warmte in de winter binnen blijft en de hitte in de zomer buiten. Dit helpt om je huis in de winter warmer en in de zomer koeler te houden, wat kan leiden tot lagere energiekosten voor verwarming en koeling. Meer weten over dubbel en triple glas? Lees hier meer over het verduurzamen van je ruiten.

6. Je kunt barsten in glas zelf effectief dichtmaken 

Feit: Het zelf repareren van barsten in glas is geen duurzame oplossing. De zwakke plek blijft bestaan, wat kan leiden tot verdere breuken. Bovendien verhoogt het de kans op letsel bij breuk. Het is veel veiliger en duurzamer om glas professioneel te laten repareren.

 7. Glas een duurzaam materiaal 

Feit: Glas is een van de meest recyclebare materialen! Het kan eindeloos worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies. Gerecycled glas wordt vaak opnieuw gebruikt voor flessen, potten en zelfs ruiten. Circulair glas, waarbij oud glas wordt omgesmolten en hergebruikt, wint steeds meer terrein in de bouw- en glasindustrie.

 8. Beslagen ramen betekent dat het glas van slechte kwaliteit is 

Feit: Beslagen ramen wijzen niet altijd op een probleem met de kwaliteit van het glas. Condensvorming (beslagen ramen) ontstaat door hoge luchtvochtigheid en temperatuurverschillen. Als je raam aan de buitenkant beslaat, is dit juist een teken dat je ramen goed isoleren. Wanneer condens zich aan de binnenkant van het raam vormt, kan dit wijzen op een hoge luchtvochtigheid in huis, wat mogelijk een verbeterde ventilatie vereist. Als er condens tussen de lagen van dubbel glas zit, is het glas lek en isoleert het minder goed. In dat geval is vervanging de beste optie.

Heb je last van beslagen ramen of glasproblemen? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder!