Thermische breuken herkennen en voorkomen
Thermische breuken ontstaan vooral aan het einde van de herfst, in de winter en aan het begin van de lente. Ook in de zomer kun je te maken krijgen met een thermische breuk in (isolatie)glas. Zonder zichtbare oorzaken breken glasplaten. In de herfst en lente is de buitenlucht vaak nog erg koud, terwijl de zonkracht al wel groot genoeg kan zijn om het glas lokaal behoorlijk te verwarmen. In de zomer is het juist regelmatig erg heet buiten (zeker als de zon direct op het glas schijnt), waarna een lokale afkoeling zorgt voor spanning op de ruit door temperatuurverschillen.
Thermische breuken ontstaan juist door deze temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Glas is een slechte warmtegeleider, in tegenstelling tot veel andere materialen, zoals metaal. Als bijvoorbeeld de zon of een verwarming/kachel een glasplaat plaatselijk verwarmt, wordt deze warmte slecht weggevoerd of gelijkmatig verdeeld.
Hoe herken je een thermische breuk?
Een thermische breuk heeft een specifiek breukpatroon dat verschilt van een “normale” glasbreuk. De breuk begint bij de glasrand en loopt vervolgens naar de koude- of warmtezone. Daarna verandert de breuk van richting en verspreidt zich verder door het glas. Dit unieke patroon helpt bij het identificeren van een thermische breuk.
Hoe voorkom je thermische breuken?
Hoewel je niet alle thermische breuken kunt voorkomen, geven we je graag een aantal praktische tips om de kans op schade te verkleinen:
- Houd verwarmingselementen zoals radiatoren, kachels en andere warmtebronnen op veilige afstand van je ramen om te voorkomen dat het glas te snel opwarmt.
- Laat voldoende ruimte tussen het glas en je gordijnen, jaloezieën of lamellen om de lucht vrij te laten circuleren en temperatuurschommelingen te minimaliseren.
- Houd de vensterbank vrij van grote objecten zoals planten of decoraties die de warmte kunnen vasthouden en temperatuurverschillen kunnen veroorzaken.
- Vermijd handelingen zoals het spuiten van koud water op warme ramen, omdat dit een plotselinge temperatuurschok kan veroorzaken.
- Vermijd het aanbrengen van verf, folie of posters op de ramen.
- Overweeg gehard glas. Dit glas, dat thermisch behandeld is, kan tot vijf keer grotere temperatuurverschillen aan dan gewoon glas en is daardoor minder gevoelig voor thermische breuken.
Wat te doen bij een thermische breuk?
Als je merkt dat je glas een thermische breuk heeft, is het belangrijk om snel te handelen. Thermische breuken kunnen zich uitbreiden en het glas verder aantasten. Bij Clarixy staan we klaar om je te helpen met snelle en professionele glasschadeherstel. Ons team van experts kan de schade beoordelen en de beste oplossing bieden om je ramen weer veilig en intact te maken.